Important Current Affairs Question on 24 September 2020

By | September 25, 2020

Important Current Affairs Question :-

1.Which company has sold its entire stake in US – based Altiostar Networks to Rekuten for $45 million ?

किस कंपनी ने अपनी पूरी हिस्सेदारी अमेरिका स्थित अल्टियोस्टार नेटवर्क्स को 45 मिलियन डॉलर में रिटेन करने के लिए बेची है?

1.Tech Mahindra / टेक महिंद्रा

2.Dunzo

3.Lenskart

4.Airtel Money / एयरटेल मनी

Answer – 1

2.Who will become the first Rafale Women Fighter Pilot ?

पहला राफेल महिला फाइटर पायलट कौन बनेगा?

1.K.Tyagi

2.Parul Chawla / पारुल चावला

3.Shivangi Singh / शिवांगी सिंह

4.Bhawana Kanth / भावना कांत

Answer – 3

3.Winners of the prestigious Nobel Prize for 2020 will receive an extra_________ Crown’s.

2020 के लिए प्रतिष्ठित नोबेल पुरस्कार के विजेताओं को एक अतिरिक्त’s_ क्राउन प्राप्त होगा।

1.1.5 million

2.1 million

3.2 million

4.2.5 million

Answer – 2

4.Which of the following has announced the rollout of tomenisation across its platform that will enable users to safety transact with their debit or credit cards ?

निम्नलिखित में से किसने अपने प्लेटफॉर्म पर मासिक धर्म के रोलआउट की घोषणा की है जो उपयोगकर्ताओं को अपने डेबिट या क्रेडिट कार्ड से सुरक्षा लेनदेन करने में सक्षम करेगा?

1.BHIM / भीम

2.Phone Pay / फोन पे

3.Google Pay

4.Paytm

Answer – 3

Important Current Affairs Question on 24 September 2020

5.Central Pollution Control Board was established on September 23, in which years ?

केंद्रीय प्रदूषण नियंत्रण बोर्ड की स्थापना 23 सितंबर को, किन वर्षों में की गई थी?

1.1995

2.1974

3.1962

4.1958

Answer – 2

6.According to the proposed acquisition, which of the following will take 100 % equity shares of medlife ?

प्रस्तावित अधिग्रहण के अनुसार, निम्न में से कौन सा 100% इक्विटी शेयरों का ध्यान रखेगा?

1.Kalpasai Chit Fund / कल्पसई चित निधि

2.Kapmart Financial Solution / Kapmart वित्तीय समाधान

3.Sun Financial Consultants / सन फाइनेंशियल कंसल्टेंट्स

4.API Holdings / एपीआई होल्डिंग्स

Answer – 4

7.In September 2020, who has been named as president of the mali ?

सितंबर 2020 में, किसे माली के अध्यक्ष के रूप में नामित किया गया है?

1.Oumar Mariko / ओमर मारिको

2.Bah Ndaw / बाह नदाव

3.Harouna Sankare / हरौना सांकरे

4.Adama Kane / अदमा केन

Answer – 2

8.How many participants can form a group in KRITAGYA announced by the Indian Council Agriculture Research?

भारतीय परिषद कृषि अनुसंधान द्वारा घोषित KRITAGYA में कितने प्रतिभागी समूह बना सकते हैं?

1.3

2.4

3.5

4.6

Answer – 4

9.A new president of Papua New Guinea?

पापुआ न्यू गिनी के नए राष्ट्रपति?

1.Joseph Kony / जोसेफ कोनी

2.Thomas Labanga / थॉमस लाबांगा

3.Ishmael Toroama / इस्माइल तोरोमा

4.Ali Shamkhani / अली शामखानी

Answer – 3

10.Which state government  has allowed the phase- 3 trial for Covaxin of anti COVID – 19 ?

किस राज्य सरकार ने विरोधी COVID – 19 के कोवाक्सिन के लिए चरण -3 परीक्षण की अनुमति दी है?

1.Bihar / बिहार

2.Uttar Pradesh / उत्तर प्रदेश

3.Rajasthan / राजस्थान

4.Tamil Nadu / तमिलनाडु

Answer – 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *