Important Current Affairs Question on 22 September 2020

By | September 23, 2020

Important Current Affairs Question :-

1.World Rose day is celebrated to support in fighting which disease ?

विश्व गुलाब दिवस किस बीमारी से लड़ने में समर्थन के लिए मनाया जाता है?

1.Cancer / कैंसर

2.Heart Attack / दिल का दौरा

3.Leprosy / कुष्ठ रोग

4.AIDS / एड्स

Answer – 1

2.When is World Rhino Day Observed every year ? 

विश्व राइनो दिवस कब मनाया जाता है?

1.22 September

2.20 September

3.23 September

4.21 September

Answer – 1

RBI Grade B Final Result

3.Who granted a Rs. 3 Crore COVID – 19 Solidarity fund to help the state football associations ?

जिसने रु। 3 करोड़ COVID – 19 राज्य फुटबॉल संघों की सहायता के लिए एकजुटता निधि?

1.Pradeep Singh / प्रदीप सिंह

2.Suman Raj / सुमन राज

3.Praful Patel / प्रफुल्ल पटेल

4.Tej Patel / तेज पटेल

Answer – 3

Important Current Affairs Question on 22 September 2020

4.Kalasagar awards are related to which field?

कलासागर पुरस्कार किस क्षेत्र से संबंधित हैं?

1.Performing Arts / कला प्रदर्शन

2.Literature / साहित्य

3.Film / फ़िल्म

4.Sports / खेल

Answer – 1

NCL Various Post Requirement 2020

5.In September 2020, Which of the following Hurricane bettered Bermuda with tropical storm winds ?

सितंबर 2020 में, निम्नलिखित में से किस तूफान ने उष्णकटिबंधीय तूफान हवाओं के साथ बरमूडा को बेहतर बनाया?

1.Hurricane Lisa / तूफान लिसा

2.Hurricane Teddy / तूफान टेडी

3.Hurricane Tony / तूफान टोनी

4.Hurricane Van / तूफान वान

Answer – 2

6.Scientists of which of the following Country have built the world’s first bionic eye known as ” Gennaris bionic vision system” ?

निम्नलिखित में से किस देश के वैज्ञानिकों ने दुनिया की पहली बायोनिक आंख “गेनारिस बायोनिक विजन सिस्टम” के रूप में जाना जाता है?

1.Australia / ऑस्ट्रेलिया

2.India / भारत

3.France / फ्रांस

4.China / चीन

Answer – 1

7.Which State launched a mobile application for farmers whose name is “e – peek pahani” ?

किस राज्य ने किसानों के लिए एक मोबाइल एप्लिकेशन लॉन्च किया है, जिसका नाम “ई-पेइंग पैहानी” है?

1.Haryana / हरियाणा

2.Rajasthan / राजस्थान

3.Maharashtra / महाराष्ट्र

4.Uttar Pradesh / उत्तर प्रदेश

Answer – 3

8.36th Masters title in tennis won by whome ?

टेनिस में 36 वां मास्टर्स खिताब किसके द्वारा जीता गया?

1.Novak Djokovic / नोवाक जोकोविच

2.Roger Federer / रोजर फ़ेडरर

3.Rafael Nadal / राफेल नडाल

4.Pete Sampras / पीट सम्प्रास

Answer – 1

9.The Homoeopathy Central Council ( Amendment) bill 2020 amends the 1973 act to increase the period for the superession for the Central Council from two years to how many years ?

होम्योपैथी सेंट्रल काउंसिल (संशोधन) बिल 2020, केंद्रीय अधिनियम के लिए अधिवेशन की अवधि को दो साल से बढ़ाकर कितने साल करने के लिए 1973 अधिनियम में संशोधन करता है?

1.4

2.5

3.6

4.3

Answer – 3

10.The Epidemic Diseases ( Amendment) bill, 2020 amends the epidemic diseases Act of which years ?

महामारी रोग (संशोधन) विधेयक, 2020 महामारी संबंधी रोगों का अधिनियम किस वर्ष लागू होता है?

1.1889

2.1893

3.1897

4.1909

Answer – 3

11.Pramit Kumar Garge appointed as director business development of which of the following ?

प्रमित कुमार गर्ग को निम्नलिखित में से किसके व्यवसाय विकास निदेशक के रूप में नियुक्त किया गया है?

1.Namma Metro / नम्मा मेट्रो

2.Chennai Metro / चेन्नई मेट्रो

3.Delhi Metro Rail Corporation / दिल्ली मेट्रो रेल कॉर्पोरेशन

4.Ahmedabad Metro / अहमदाबाद मेट्रो

Answer – 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *