Important Current Affairs Question on 21 September 2020

By | September 22, 2020

Important Current Affairs Question :-

1.Recently , Elizabeth Karkar passed away. She was related  to which of the profession?

हाल ही में, एलिजाबेथ करकर का निधन हो गया। वह किस पेशे से संबंधित थी?

1.Painting / चित्र

2.Dancing / नृत्य

3.Interior Designing / इंटीरियर डिजाइनिंग

4.Golf / गोल्फ़

Answer – 3

2.Which day observed as a world Alzheimer’s Day every year ?

हर साल विश्व अल्जाइमर दिवस के रूप में किस दिन मनाया जाता है?

1.21 Sept

2.22 Sept

3.23 Sept

4.24 Sept

Answer – 1

3.In September 2020, first in the Indian Naval Aviation, how many women officers have been selected to join as ” Observers” (Airborne Technician ) in the helicopter stream ?

सितंबर 2020 में, पहले भारतीय नौसेना विमानन में, हेलिकॉप्टर स्ट्रीम में कितनी महिला अधिकारियों को “ऑब्जर्वर” (एयरबोर्न तकनीशियन) के रूप में शामिल होने के लिए चुना गया है?

1.4

2.3

3.2

4.6

Answer – 3

4.In September 2020, how many mega bridges inaugurated by PM Narendra Modi in bihar ?

सितंबर 2020 में, बिहार में पीएम नरेंद्र मोदी द्वारा कितने मेगा पुलों का उद्घाटन किया गया?

1.3

2.2

3.4

4.6

Answer – 1

Important Current Affairs

5.Laid foundation stone of how many highway projects worth 14,258 crore rupees in bihar through video conferencing by PM Narendra Modi ?

पीएम नरेंद्र मोदी द्वारा वीडियो कॉन्फ्रेंसिंग के माध्यम से बिहार में 14,258 करोड़ रुपये की कितनी राजमार्ग परियोजनाओं की आधारशिला रखी गई?

1.7

2.9

3.11

4.13

Answer – 2

Important Current Affairs Question on 21 September 2020

6.Which of the following Institute will be established as an institute of national importance ?

निम्नलिखित में से कौन सा संस्थान राष्ट्रीय महत्व के संस्थान के रूप में स्थापित किया जाएगा?

1.Delhi Institute of Rural Development / दिल्ली ग्रामीण विकास संस्थान

2.National Forensic Science University / राष्ट्रीय फोरेंसिक विज्ञान विश्वविद्यालय

3.National Institute of Pathology / राष्ट्रीय पैथोलॉजी संस्थान

4.Amity Institute of Forensic Sciences / एमिटी इंस्टीट्यूट ऑफ फॉरेंसिक साइंसेज

Answer – 2

7.Rashtriya Raksha University bill 2020,passed by the lok sabha. Rashtriya Raksha University will be established in which of the following state ?

राष्ट्रीय शिक्षा विश्वविद्यालय विधेयक 2020, लोक सभा द्वारा पारित। राष्ट्रीय रक्षा विश्वविद्यालय की स्थापना निम्नलिखित में से किस राज्य में की जाएगी?

1.Rajasthan / राजस्थान

2.Bihar / बिहार

3.Maharashtra / महाराष्ट्र

4.Gujarat / गुजरात

Answer – 4

8.Who was approved the name change of Manduadih Railway Station of Varanasi to Banaras ?

वाराणसी के मंडुआडीह रेलवे स्टेशन का नाम बदलकर बनारस करने के लिए किसे अनुमोदित किया गया था?

1.Anandiben Patel / आनंदीबेन पटेल

2.Kalyan Singh / कल्याण सिंह

3.Vijay Rupani / विजय रूपानी

4.Kiran Bedi / किरण बेदी

Answer – 1

9.Who has been awarded the lg Nobel Prize 2020 for Medical Education ?

चिकित्सा शिक्षा के लिए एलजी नोबेल पुरस्कार 2020 से किसे सम्मानित किया गया है?

1.Narendra Modi / नरेंद्र मोदी

2.Ramvilas Paswan / रामविलास पासवान

3.Ramesh Pokhriyal / रमेश पोखरियाल

4.Dr. Harsh Vardhan / डॉ। हर्षवर्धन

Answer – 1

10.In September 2020, India provided a soft loan of $250 million to which of the following countries ?

सितंबर 2020 में, भारत ने निम्न में से किस देश को $ 250 मिलियन का सॉफ्ट लोन प्रदान किया?

1.Bangladesh / बांग्लादेश

2.Bhutan / भूटान

3.Nepal / नेपाल

4.Maldives / मालदीव

Answer – 4

11.In September 2020, Who made a strip – test called Feluda  to detect COVID – 19, in minutes ?

सितंबर 2020 में, किसने एक स्ट्रिप – परीक्षण बनाया जिसे फेलूदा कहा जाता है ताकि COVID – 19 का पता लगाया जा सके?

1.Dr. Arun Goel / Dr। अरुण गोयल

2.Dr. Souvik Maiti / डॉ। सौविक मैती

3.Dr. Debojyoti Chakraborty / डॉ। देवज्योति चक्रवर्ती

4.Both 2 & 3 / 2 और 3 दोनों

Answer – 4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *