Important Current Affairs Question on 20 September 2020

By | September 21, 2020

Important Current Affairs Question :-

1.In September 2020, Babu Sivan passed away, in which year he started direction ?

सितंबर 2020 में, बाबू सिवन का निधन हो गया, उन्होंने किस वर्ष में निर्देशन शुरू किया?

1.2005

2.2007

3.2009

4.2011

Answer – 3

2.How much percent contraction for India in the current fiscal forecast by (OECD)?

(OECD) द्वारा वर्तमान राजकोषीय पूर्वानुमान में भारत के लिए कितना प्रतिशत संकुचन?

1.9.4

2.9.8

3.10.2

4.9.0

Answer – 3

Important Current Affairs Question on 20 September 2020

3.The first volume of former US president Barack Obama’s book  long – awaited memoir will be released in November 2020 after the US Election?

पूर्व अमेरिकी राष्ट्रपति बराक ओबामा की किताबों की पहली बहु प्रतीक्षित संस्मरण की पहली मात्रा नवंबर 2020 में अमेरिकी चुनाव के बाद जारी की जाएगी?

1.American Lion / अमेरिकन शेर

2.A Promised Land

3.Decision Points

4.An American Life

Answer – 2

4.How many mamber of task force constituted by FSSAI ,who to took intoGuidelines/Provisions for vegan foods in the Country.  ?

FSSAI द्वारा गठित टास्क फोर्स के कितने सदस्य हैं, जिन्होंने देश में शाकाहारी खाद्य पदार्थों के लिए दिशानिर्देश / प्रावधान किए हैं। ?

1.5

2.7

3.9

4.11

Answer – 2

5.Who will lead a Committee that will evaluate the “implications” of the digital surveillance by Data Information Technology Co. Limited ?

डेटा सूचना प्रौद्योगिकी कंपनी द्वारा डिजिटल निगरानी के “निहितार्थ” का मूल्यांकन करने वाली समिति का नेतृत्व कौन करेगा सीमित?

1.Rajesh Pant / राजेश पंत

2.Urjit Patel / उर्जित पटेल

3.Sarthak Saxena / सार्थक सक्सेना

4.Arun Goel / अरुण गोयल

Answer – 1

6.In which of the following has launched a new gold loan Scheme “Vikash Laghu Suvarna ” ?

निम्नलिखित में से किसने एक नई स्वर्ण ऋण योजना “विकाश लगु सुवर्णा” शुरू की है?

1.Karur Vysya Bank / करूर वैश्य बैंक

2.Lakshmi Vilas Bank / लक्ष्मी विलास बैंक

3.Karnataka Vikas Grameena Bank / कर्नाटक विकास ग्रामीण बैंक

4.City Union Bank / सिटी यूनियन बैंक

Answer – 3

7.Canara Bank has introduced LMS with the motive of building and sustaining Business Relationship. what is meaning of “L” in LMS ?

केनरा बैंक ने व्यावसायिक संबंध बनाने और बनाए रखने के उद्देश्य से एलएमएस को पेश किया है। LMS में “L” का क्या अर्थ है?

1.Life / जिंदगी

2.Lead / लीड

3.Local / स्थानीय

4.Long / लंबा

Answer – 2

8.National Jal Jeevan Mission in Partnership with which of the following has launched an ICT Grand Challenge , in September 2020 ?

साझेदारी में राष्ट्रीय जल जीवन मिशन ने सितंबर 2020 में निम्नलिखित में से किसके साथ एक आईसीटी ग्रैंड चैलेंज शुरू किया है?

1.Centre for Development of Advanced Computing / उन्नत कम्प्यूटिंग के विकास के लिए केंद्र

2.Ministry of Information and Broadcasting / सूचना और प्रसारण मंत्रालय

3.Ministry of Skill Development and Entrepreneurship / कौशल विकास और उद्यमिता मंत्रालय

4.Ministry of Electronics & Information Technology / इलेक्ट्रॉनिक्स और सूचना प्रौद्योगिकी मंत्रालय

Answer – 4

9.In September 2020, Which of the following has signed an MoU to boost cricketing ?

सितंबर 2020 में, क्रिकेट को बढ़ावा देने के लिए निम्नलिखित में से किसने एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं?

1.Bangladesh Cricket Board / बांग्लादेश क्रिकेट बोर्ड

2.Board of Control for Cricket in India / भारतीय क्रिकेट कंट्रोल बोर्ड

3.Cricket Australia / क्रिकेट ऑस्ट्रेलिया

4.Cricket South Africa / क्रिकेट दक्षिण अफ्रीका

Answer – 2

10.The Focus of the National Technical Textiles Mission (NTTM) will be on the use of technical textiles in which of the following fields ?

राष्ट्रीय तकनीकी वस्त्र मिशन (NTTM) का फोकस निम्नलिखित में से किस क्षेत्र में तकनीकी वस्त्रों के उपयोग पर होगा?

1.Aquaculture / एक्वाकल्चर

2.Dairy / दुग्धालय

3.Agriculture / कृषि

4.All 1,2 and 3 / सभी 1,2 और 3

Answer – 4

11.How many crores rupees relief package for Jammu and Kashmir announced by Lieutenant Governor ?

उपराज्यपाल ने जम्मू-कश्मीर को कितने करोड़ रुपये की राहत पैकेज की घोषणा की?

1.1050

2.1150

3.1350

4.850

Answer – 3

12.The Haryana Government has approved the ” State Teacher Award Policy 2020 ” The teachers will be given awards under how many categories ?

हरियाणा सरकार ने “राज्य शिक्षक पुरस्कार नीति 2020” को मंजूरी दे दी है। शिक्षकों को कितनी श्रेणियों के तहत पुरस्कार दिए जाएंगे?

1.3

2.4

3.5

4.2

Answer – 4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *