Important Current Affairs Question on 19 September 2020

By | September 20, 2020

Important Current Affairs Question :-

1.When was the first ever International Equal Pay Day Celebrated ?

पहली बार अंतर्राष्ट्रीय समान वेतन दिवस कब मनाया गया था?

1.16 September 2020

2.18 September 2020

3.19 September 2020

4.17 September 2020

Answer -2

2.Which of the following is the only  Indian to be honoured with the Prestigious 2020 Asian Game Changer Award ?

निम्नलिखित में से कौन सा एकमात्र भारतीय है जिसे प्रतिष्ठित 2020 एशियाई खेल परिवर्तक पुरस्कार से सम्मानित किया गया है?

1.Atul Singh / अतुल सिंह

2.Karan Jain / करण जैन

3.Vikash Khanna / विकाश खन्ना

4.Ajay Solanki / अजय सोलंकी

Answer – 3

Important Current Affairs Question on 19 September 2020

3.Which day celebrated as world water monitoring day ?

विश्व जल निगरानी दिवस के रूप में किस दिन मनाया जाता है?

1.19 September 2020

2.20 September 2020

3.21 September 2020

4.18 September 2020

Answer – 4

4.Who is the author of recently released ” Azadi: Freedom , Fascism, Friction ” book?

हाल ही में जारी “आज़ादी: स्वतंत्रता, फासीवाद, घर्षण” पुस्तक के लेखक कौन हैं?

1.Shashi Tharoor / शशि थरूर

2.Chetan Bhagat / चेतन भगत

3.Arundhati Roy / अरुंधति रॉय

4.Salman Rushdie / सलमान रुश्दी

Answer – 3

5.Mukhyamantri Mahila Utkarsh Yojana has been launched in Gujarat for all women in the state who want to get a loan for up to Rs.______ on a zero percent interest rate ?

राज्य में उन सभी महिलाओं के लिए गुजरात में मुख्यमंत्री महिला उत्थान योजना शुरू की गई है, जो शून्य प्रतिशत ब्याज दर पर ______ तक का ऋण प्राप्त करना चाहती हैं?

1.1,50,000

2.1,00,000

3.2,50,000

4.3,00,000

Answer – 2

6.Which bank has created a new vertical Emerging Entrepreneurs Business (EEB) to serve unbanked and underbanked Entrepreneurs ?

किस बैंक ने एक नए वर्टिकल इमर्जिंग एंटरप्रेनर्स बिज़नेस (EEB) का निर्माण किया है, जो अनबैंक और अंडरबैंक एंटरप्रेन्योर की सेवा ले सकता है।

1.Canara Bank / केनरा बैंक

2.Bandhan Bank / बंधन बैंक

3.SBI / स्टेट बैंक ऑफ इंडिया

4.ICICI Bank / आईसीआईसीआई बैंक

Answer – 2

7.In September 2020, which state’s  health department is introducing “COVID Suspects wards ” in all major hospitals of the state ?

सितंबर 2020 में, राज्य के सभी प्रमुख अस्पतालों में किस राज्य का स्वास्थ्य विभाग “COVID संदिग्धों वार्ड” की शुरुआत कर रहा है?

1.Punjab / पंजाब

2.TamilNadu / तमिलनाडु

3.Bihar / बिहार

4.Kerala / केरल

Answer – 2

8.Which of the following will be the 10th among states/ UT to become part of National Generic Department Registration System in September 2020 ?

सितंबर 2020 में राष्ट्रीय जेनेरिक विभाग पंजीकरण प्रणाली का हिस्सा बनने के लिए राज्यों / केन्द्र शासित प्रदेशों में से कौन 10 वां होगा?

1.Jammu and Kashmir / जम्मू और कश्मीर

2.Delhi / दिल्ली

3.Punjab / पंजाब

4.Kerala / केरल

Answer – 1

9.In which state BJP launched a COVID -19 report card on the initiatives taken up by the party during the COVID 19 pandemic in the form of an e- book “Seva hi Sangathan” ?

किस राज्य में बीजेपी ने COVID 19 महामारी के दौरान ई-बुक “सेवा हाय संगठन” के रूप में पार्टी द्वारा की गई पहलों पर एक COVID -19 रिपोर्ट कार्ड लॉन्च किया?

1.Meghalaya / मेघालय

2.Nagaland / नगालैंड

3.Odisha / ओडिशा

4.Bihar / बिहार

Answer – 1

10.In September 2020, which country has banned download of Chinese app TIK TOK saying they thrented national security ?

सितंबर 2020 में, किस देश ने चीनी ऐप TIK TOK के उपयोग पर प्रतिबंध लगा दिया है, उन्होंने कहा कि उन्हें राष्ट्रीय सुरक्षा को खतरा है?

1.Germany / जर्मनी

2.USA / अमेरिका

3.Australia / ऑस्ट्रेलिया

4.France / फ्रांस

Answer – 2

10.In September 2020, how many poshan kits were distributed among Anganwadi workers by Krishi Vigyan Kendras all over the country ?

सितंबर 2020 में, देश भर में कृषि विज्ञान केंद्रों द्वारा आंगनवाड़ी कार्यकर्ताओं के बीच कितने पॉशन किट वितरित किए गए?

1.1 Lakh

2.1.5 Lakh

3.2 Lakh

4.2.5 Lakh

Answer – 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *