Important Current Affairs Question on 16 September 2020

By | September 17, 2020

Important Current Affairs Question :-

Important Current Affairs Question on 15 September 2020

1.Who will make her debut as an author with a book about her journey as a designer ?

एक डिजाइनर के रूप में अपनी यात्रा के बारे में एक पुस्तक के साथ एक लेखक के रूप में अपनी शुरुआत कौन करेगा?

1.Asha Bhosle / आशा भोसले

2.Gauri Khan / गौरी खान

3.Tabbu

4.Kiran Kher / किरण खेर

Answer – 2

2.Aditya Puri has been conferred the Lifetime Achievement Awards by Euromoney Awards of Excellence 2020. He is MD of which bank ?

आदित्य पुरी को यूरोमोनी अवार्ड्स ऑफ एक्सीलेंस 2020 द्वारा लाइफटाइम अचीवमेंट अवार्ड्स दिए गए हैं। वह किस बैंक के एमडी हैं?

1.SBI Bank / एसबीआई बैंक

2.HDFC Bank / एचडीएफसी बैंक

3.Canara Bank / केनरा बैंक

4.ICICI Bank / आईसीआईसीआई बैंक

Answer – 2

Important Current Affairs Question on 16 September 2020

3.Chanesh Ram Rathiya died due to COVID – 19 in September 2020. They were belong to which field ?

सितंबर 2020 में COVID – 19 के कारण चनेश राम राठिया का निधन हो गया। वह निम्नलिखित में से किस क्षेत्र से संबंधित थे?

1.Politics / राजनीति

2.Journalism / पत्रकारिता

3.Film / फ़िल्म

4.Sports / खेल

Answer – 1

UPPCL ARO Vacancy 2020

4.The Thomas and Uber Cup in Denmark has been postponed to_______ by the Badminton World Federation ?

डेनमार्क में थॉमस और उबेर कप बैडमिंटन वर्ल्ड फेडरेशन द्वारा _______ को स्थगित कर दिया गया है?

1.2022

2.2023

3.2024

4.2021

Answer – 4

5.Which state has set up a 4 – member committee to fix the charge for conducting CT – Scan tests across all state hospital ?

किस राज्य ने सभी राज्य अस्पताल में सीटी-स्कैन टेस्ट कराने के लिए शुल्क तय करने के लिए 4-सदस्यीय समिति का गठन किया है?

1.Gujarat / गुजरात

2.Maharashtra / महाराष्ट्र

3.Odisha / ओडिशा

4.Punjab / पंजाब

Answer – 2

6.In September 2020, Mr Vinay M. Kwatra handed over 2000 vials of Remdesivir to which country’s Foregin Affairs Minister ?

सितंबर 2020 में, श्री विनय एम। क्वात्रा ने रेमेडीसविर की 2000 शीशियों को देश के किस फोरजी मामलों के मंत्री को सौंप दिया?

1.Nepal / नेपाल

2.Sri Lanka / श्री लंका

3.Maldives / मालदीव

4.Bhutan / भूटान

Answer – 1

7.Essential Commodities Act of which year amend by Essential Commodities Amendment Bill 2020 ?

आवश्यक वस्तु अधिनियम आवश्यक वस्तु संशोधन विधेयक 2020 द्वारा किस वर्ष के आवश्यक संशोधन अधिनियम?

1.1951

2.1953

3.1955

4.1957

Answer – 3

8.How many pairs of Clone Special trains will run from 21st September 2020 by Ministry of Railways?

रेल मंत्रालय द्वारा 21 सितंबर 2020 से क्लोन विशेष रेलगाड़ियों के कितने जोड़े चलेंगे?

1.16

2.20

3.24

4.28

Answer – 2

9.How many months are extended in the pradhan mantri garib kalyan package of COVID – 19 insurance scheme ?

COVID – 19 बीमा योजना के प्रधान मंत्रिपरिष कल्याण पैकेज में कितने महीने बढ़ाए जाते हैं?

1.4

2.5

3.6

4.7

Answer – 3

10.Ishtiaq Ahmed has written a book, ” Jinnah His Successes, failures and Roles in History ” in which year was Jinnah born?

इश्तियाक अहमद ने “जिन्ना हिज सक्सेस, फेल्योर एंड रोल्स इन हिस्ट्री” नामक पुस्तक लिखी थी कि जिन्ना का जन्म किस वर्ष में हुआ था?

1.1872

2.1876

3.1880

4.1868

Answer – 2

One thought on “Important Current Affairs Question on 16 September 2020

  1. Pingback: Important Current Affairs Question on 17 September 2020 - exam query

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *