Important Current Affairs Question on 15 September 2020

By | September 16, 2020

Important Current Affairs Question :-

1.Which of the following would provide engineering services support for commercialization of solutions built on Intel’s OpenNess toolkit ?

इंटेल के ओपननेस टूलकिट पर निर्मित समाधानों के व्यावसायीकरण के लिए निम्नलिखित में से कौन इंजीनियरिंग सेवाएं प्रदान करेगा?

1.HCL / एचसीएल

2.Wipro / विप्रो

3.HP

4.Apple

Answer – 2

Important Current Affairs Question on 14 September 2020

2.Asian Development Bank expects India’s economy to contract by how much percent in FY 2020- 21 as against 4% forecast in June 2020 ?

एशियाई विकास बैंक को उम्मीद है कि जून 2020 में 4% पूर्वानुमान के मुकाबले वित्त वर्ष 2020- 21 में भारत की अर्थव्यवस्था कितने प्रतिशत की होगी?

1.6

2.7

3.8

4.9

Answer – 4

Important Current Affairs Question on 13 Sept 2020

3.A Solid- Propellant carrier rocket launched by which country from a ship in the Yellow Sea on 15 September 2020 ?

एक सॉलिड-प्रोपेलेंट वाहक रॉकेट 15 सितंबर 2020 को
येलो सी में एक जहाज से किस देश द्वारा प्रक्षेपित किया गया?

1.China / चीन

2.Japan / जापान

3.Vietnam / वियतनाम

4.South Korea / दक्षिण कोरिया

Answer – 1

IBPS Clerk Requirement 2020

4.Chemcon Speciality chemicals will launch their initial public offering on 21 September 2020. What is the estimated CAMS’ IPO size ?

केमकोन स्पेशलिटी केमिकल्स 21 सितंबर 2020 को अपनी प्रारंभिक सार्वजनिक पेशकश लॉन्च करेगा। अनुमानित CAMS का IPO आकार क्या है?

1.1400- 1500 Cr

2.1500- 1600 Cr

3.1600- 1700 Cr

4.1300- 1400 Cr

Answer – 2

Important Current Affairs Question on 15 September 2020

5.Which of the following is rolling out its version of social media rival Tik-Tok named ” shorts” ?

निम्नलिखित में से कौन सोशल मीडिया प्रतिद्वंद्वी टिक-टोक के अपने संस्करण को “शॉर्ट्स” नाम दे रहा है?

1.Instagram / इंस्टाग्राम

2.Youtube / यूट्यूब

3.Whatsapp

4.Facebook / फेसबुक

Answer -2

6.Which state has launched ” GARIMA” a new scheme to ensure safety and Dignity of Core Sanitation workers of the state ?

किस राज्य ने राज्य के कोर स्वच्छता कर्मचारियों की सुरक्षा और गरिमा सुनिश्चित करने के लिए “गारिमा” एक नई योजना शुरू की है?

1.Odisha / ओडिशा

2.West Bengal / पश्चिम बंगाल

3.Rajsthan / राजस्थान

4.Bihar / बिहार

Answer – 1

7.Which state Government has accorded ambulance states to the vehicles carrying medical oxygen for one years ?

किस राज्य सरकार ने एक वर्ष के लिए चिकित्सा ऑक्सीजन ले जाने वाले वाहनों के लिए एम्बुलेंस राज्यों को अनुबंधित किया है?

1.Telangana / तेलंगाना

2.Maharashtra / महाराष्ट्र

3.Uttar Pradesh / उत्तर प्रदेश

4.Goa / गोवा

Answer -2

8.According to the Asian Development Bank’s latest report “Asian Development Outlook 2020” which country’s economy has started recovering from the pandemic?

एशियाई विकास बैंक की नवीनतम रिपोर्ट “एशियाई विकास आउटलुक 2020” के अनुसार किस देश की अर्थव्यवस्था महामारी से उबरने लगी है?

1.Bangladesh / बांग्लादेश

2.Pakistan / पाकिस्तान

3.Myanmar / म्यांमार

4.India / भारत

Answer – 1

9.Parliament has passed which of the following bills in September 2020 ?

संसद ने सितंबर 2020 में निम्नलिखित में से कौन सा विधेयक पारित किया है?

1.National Commission for Indian System of Medicine Bill 2020

नेशनल कमिशन फॉर इंडियन सिस्टम ऑफ मेडिसिन बिल 2020

2.National Commission for Homoeopathy Bill, 2020

राष्ट्रीय होम्योपैथी विधेयक, 2020

3.National Commission for Ayurveda Bill 2020 / आयुर्वेद बिल 2020 के लिए राष्ट्रीय आयोग

4.Both 1 & 2 / दोनों 1 & 2

Answer – 4

10.S & P Global Rating expects economic growth of India at how much percent for 2021- 2022 fiscal ?

एसएंडपी ग्लोबल रेटिंग 2021- 2022 राजकोषीय के लिए भारत की आर्थिक वृद्धि कितने प्रतिशत है?

1.8

2.9

3.10

4.7

Answer – 3

One thought on “Important Current Affairs Question on 15 September 2020

  1. Pingback: Important Current Affairs Question on 16 September 2020 - exam query

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *