Important Current Affairs Question on 13 Sept 2020

By | September 14, 2020

Important Current Affairs Question :-

1.When is Himalayan Day celebrated every year ?

हिमालयन डे हर साल कब मनाया जाता है?

1.8 September

2.9 September

3.10 September

4.11 September

Answer – 2

Important Current Affairs Question on 13 Sept 2020

2. who launched a collateral free line of credit called cash advance in September 2020 ?

सितंबर 2020 में नकद अग्रिम नामक ऋण की एक संपार्श्विक मुक्त रेखा का शुभारंभ किसने किया?

1.Paytm

2.Mobikwik

3.Rozorpay

4.Paypal

Answer – 3

3.How much percent decline in animal population size tracked over 46 years in WWF living planet report 2020?

WWF के रहने वाले ग्रह रिपोर्ट 2020 में जानवरों की आबादी के आकार में कितने प्रतिशत की गिरावट 46 वर्षों में देखी गई?

1.56

2.68

3.74

4.44

Answer – 2

4.How many labour codes involving what the government called “Important Labour Reforms” have been approved by the union cabinet in September 2020 ?

सितंबर 2020 में केंद्रीय कैबिनेट द्वारा “महत्वपूर्ण श्रम सुधार” नामक सरकार को कितने श्रम कोड स्वीकृत किए गए हैं?

1.3

2.4

3.5

4.2

Answer -1

IBPS Clerk Requirement 2020

5.Which of the following Institutes has developed A first – of – its – kind self – check kiosk to detect any prevent novel coronavirus disease (COVID- 19) ?

निम्नलिखित में से किस संस्थान ने Novel कोरोनोवायरस रोग (COVID-19) को रोकने के लिए अपनी तरह का पहला स्व-जाँच कियोस्क विकसित किया है?

1.IIT Kanpur

2.IIT Roorkee

3.IIT Delhi

4.IIT Guwahati

Answer -4

BPSC Assistant Professor Requirement 2020

6.”supernova LSQ14fmg” was the faraway object discovered by a 37 meter International research team led by whom ?

“सुपरनोवा LSQ14fmg” 37 मीटर अंतर्राष्ट्रीय अनुसंधान दल द्वारा खोजे जाने वाली दूर की वस्तु किसके द्वारा बनाई गई थी?

1.Dennis Bray / डेनिस ब्रे

2.Simon Conway Morris / साइमन कॉनवे मॉरिस

3.Eric Hsiao / एरिक ह्सियाओ

4.David Baltimore / डेविड बाल्टीमोर

Answer – 3

7.UNICEF India has appointed a celebrity advocate for children’s right campaign, for every child ?

यूनिसेफ इंडिया ने बच्चों के सही अभियान के लिए हर बच्चे के लिए एक सेलिब्रिटी एडवोकेट नियुक्त किया है?

1.Raj Kumar Rao / राज कुमार राव

2.Jitendra Kumar / जीतेन्द्र कुमार

3.Ranveer Singh / रणवीर सिंह

4.Ayushmann Khurrana / आयुष्मान खुराना

Answer – 4

8.Which of the following state has get winner prize for Sabuj Sathi Project 2020 by The World Summit on the information society (WSIS) ?

निम्नलिखित में से किस राज्य को द वर्ल्ड समिट ऑन द इन्फॉर्मेशन सोसाइटी (डब्लूएसआईएस) द्वारा सबुज सती प्रोजेक्ट 2020 के लिए विजेता पुरस्कार मिला है?

1.West Bengal / पश्चिम बंगाल

2.Sikkim / सिक्किम

3.Bihar / बिहार

4.Odisha / ओडिशा

Answer – 1

9.The Culture Minister of India has participated in the 17th Shanghai Organization (SCO).who is minister of culture ?

भारत के संस्कृति मंत्री ने 17 वें शंघाई संगठन (SCO) में भाग लिया है। संस्कृति मंत्री कौन हैं?

1.Narendra Singh Tomar / नरेन्द्र सिंह तोमर

2.Jitendra Singh / जीतेन्द्र सिंह

3.Nitin Gadkari / नितिन गडकरी

4.Prahlad Singh Patel / प्रहलाद सिंह पटेल

Answer – 4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *